Publicerad den Lämna en kommentar

Oxåker Blomsterdekoration

Felicia med buketter

Hur kom Oxåker Blomsterdekoration till

Idèn till Oxåker Blomsterdekoration föddes för länge sedan. Jag har så länge jag kan minnas drömt om att starta ett eget företag och jobba med något kreativt naturnära. När jag tänker tillbaka vill jag minnas att jag alltid haft ett intresse för blommor, växter och natur överlag. Det kan vara min far som till viss del har bidragit till min fascination för blommor. Från starten var det främst vilda växter som vi planterade hemma i barndomshemmets trädgård jag lärde mig om. Vi utforskade tillsammans de östgötska skogarna och besökte gamla ödehus där de övergivna trädgårdarna var fulla av blomstrande skatter. Jag fick tidigt lära mig namnen på det vi hittade och än idag ser jag tillbaka på de minnena med glädje.

Så småningom när jag blev äldre började jag mer och mer brinna för växter jag kunde förvandla till klassiska snittblommor och använda i en blombukett. Dock var inte florist det yrke jag valde direkt när jag blev vuxen. Jag tog en lång slingrig omväg genom både äldrevård och tandvård, utan att riktigt känna att jag hittade rätt. 

Vägen från allmänt intresse till att välja florist som yrke

Även om jag aldrig helt kände att jag hittat rätt i min roll som undersköterska eller tandsköterska jobbade jag med det i alldeles för många år. Jag visste innerst inne att det inte var det jag skulle ägna mig åt, men med ett fast jobb är det svårt att bara sluta och börja med något helt nytt.

Jag tror det var år 2015 och jag var fast bosatt i Oslo, Norge. Av en slump hittade jag en kurs i Blomsterdekoration på Folkuniversitetet och jag anmälde mig direkt.  Det var så himla kul och vi skapade buketter och arrangemang i långa rader. När den kursen var klar kände jag så starkt att det var blommor jag skulle jobba med, inte tandvård. Trots det dröjde det år innan jag tog tag i min dröm om en egen blomaffär.

Till slut träffade jag den kille som så småningom skulle bli min sambo och livspartner. Helt plötsligt var det inte alls svårt att följa drömmen mot ett nytt blomstrande liv. Som tur var så kom även han ursprungligen från Sverige och en dag hade vi fått nog av att jobba och slita med saker vi inte hade intresse för och i vi packade våra väskor och flyttade hem till Sverige. Vi landade i Malmö och helt plötsligt kändes det som jag hittat hem, trots att jag aldrig tidigare satt min fot i Malmö.

Innan flyttlasset åkte mot södra Sverige passade jag på att läsa alla universitetskurser jag kunde komma på, för att vara så förberedd jag kunde när det kom till att driva eget företag. Marknadsföring, ledarskap och ekonomi var ett par av de kurser jag tog mig genom. Väl i Sverige började jag en utbildning till florist och den gav mig de grunder jag såg mig behöva för att våga öppna min egen blombutik.

Att veta var man ska slå sig till ro

På ett sätt känns det som att Malmö inte är den stad som ligger närmast till hand att slå sig ner i. I alla fall inte om man är en utflyttad Linköpingsbo. Å andra sidan blev Malmö alldeles utmärkt för mig. I min plan för företagets framtid finns det nämligen en stadig punkt som jag döpt till Odla snittblommor. Som namnet avslöjar innebär det att jag ska odla så mycket av mina snittblommor jag kan. För att lyckas med odlingen behövs såklart någon form av odlingsyta, en yta som är svår att finna när man bor i en lägenhet i Malmös innerstad. Som tur är har jag en trädgård till mitt förfogande i Bromölla kommun. En timme bort från mitt hem kommer jag alltså lägga all min tid jag inte spenderar i butiken.

Malmö är en härlig stad och att välja var jag skulle leta butikslokal var riktigt svårt. Efter inte allt för mycket letande fick jag tag på en liten mysig lokal i underbara Slottstaden. Att jag fick den gjorde mig så glad och jag trivs som fisken i vattnet.

Vilket namn ska man egentligen välja

Av mina föräldrar fick jag namnet Felicia Oxåker. Efternamnet är så pass ovanligt att jag är en av fyra som heter det. Jag gjorde det lätt för mig när jag skulle döpa mitt älskade bolag – Oxåker Blomsterdekoration. Enkelt och unikt. Just Blomsterdekoration kändes naturligt, i och med att det inte bara är snittblommor i bukett och arrangemang jag vill ägna mig åt. Jag är en kreativ själ som behöver skapa även annat. Vem blir inte glad av att tänka på blommor som dekoration i alla möjliga kompositioner!

Efter att jag fick upp ögonen för möjligheten att jobba med blomster efter min kvällskurs där för många år sedan, önskar jag att alla som när en liten dröm om blommor ska få utlopp för sin kreativitet. Därför är en av mina viktigaste delar i företaget Blomsterkurs. Förhoppningsvis kan jag inspirera någon att följa sin dröm mot ett blommande liv!

Lämna ett svar