Publicerad den Lämna en kommentar

Fotograf i Skåne

Felicia, Oxåker butik
Detaljbild Oxåker butik, radio

I Oxåkers blomsterstudio i Malmö skapas många vackra buketter och arrangemang. Vi lägger tid på att tänka ut hur både färg och form kan skapa magi tillsammans. Målet är att alla våra kunder ska bli tagna med storm och hänförda av det vi skapat till dem.

Men då kommer den stora frågan- hur ska man kunna locka nya kunder då de inte finns på plats för att beskåda det vackra vi skapat? Jo, vi måste ju såklart dokumentera slutresultaten på något sätt och det gör väl en fotograf bäst.

Detaljbild, rosor i Oxåker butik

Idag har många av oss mobiltelefoner så vi kan vara vår egna fotograf. Visst fungerar det fint att ta några snabba bilder under semestern, lunchen med vännerna eller när hunden leker i parken. Men hur gärna vi än vill vara en proffsig hobbyfotograf så håller ofta inte slutbilden så hög kvalitet som önskat. Så är det i alla fall för oss på Oxåker.

Med Oxåkers mobilkamera tar vi bilder i vardagen, som passar fint på sociala medier. Där är inte bilden i så stort format och om bilden är lite grynig när vi zoomar in är det inte för illa. När det där emot kommer till att visa upp sina buketter och arrangemang på hemsidan, är kvaliteten på bilderna genast mer betydande. För visst lever i vi i den tiden där vi är vana vid att en hemsida dels ska laddas upp snabbt, men att bilderna som finns ska hålla toppenkvalitet.

Bra bilder till hemsidan med hjälp av en fotograf

Detaljbild Oxåker butik, blommor

Vi har tagit hjälp av en proffsig fotograf för att ta en del bilder till både hemsida och sociala medier. Detta är ett beslut vi absolut inte ångrat. Som tidigare nämnt i texten handlar det mycket om att själva kvaliteten på bilden blir perfekt. Tar man hjälp av en professionell fotograf får man även bilder där känslor, färger mm blir centrala delar. Vi rekommenderar varmt Kathryn.

Att välja fotograf till bröllop

Hos Oxåker gör vi alla möjliga typer av binderier. Vi älskar speciellt att få hjälpa er med blommor till bröllop. Vi vet att våra kunder gärna förevigar den stora dagen med hjälp av en duktig fotograf som har en känsla för den stil man själv har. Alltså är det viktigt att omsorgsfullt välja fotograf, då man förhoppningsvis endast gifter sig en gång i livet.

Traditionell brudbukett i vitt, rosa och beige

För att få en förståelse för för vilken stil en fotograf har kan man kika på hens hemsida. Här brukar det finnas en portfolio att se på. Där man man då få en känsla för om stilen passar den man själv eftersträvar på sina bröllopsbilder.

För oss hos Oxåker betyder det mycket när ni som kund väljer att dela bilderna från bröllopsdagen med oss. Vi brukar oftast bara få se blommorna när de lämnar vår butik.

Snittblommor, i blombutik

Publicerad den Lämna en kommentar

Helgbukett

Inför varje veckoslut binder vi något som vi kallas Helgbukett. Den ser olika ut från vecka till vecka. Den gemensamma nämnaren är att de alltid är bundna med de finast blommorna för dagen. Ofta väljer vi lite extra hållbara sorter. För visst blir man glad när Helgbuketten är lika fin under kommande vecka också!

Helgbukett, lila hortensia

När vi väljer blommor till vår Helgbukett så har vi ibland ett extra färgglatt tema, med en färgmix. En annan vecka går helt upp i färgskala- rosa till exempel. Eftersom det är ett så härligt kreativt yrke att vara florist så binder vi av det finaste vi vet för stunden.

Vi följer årstiderna i vår Helgbukett

Då året har flera årstider försöker vi på Oxåker följa med och binder buketter med blommor som är fina just den säsongen. På våren tar vi in den krispiga känslan med hjälp av härliga Tulpaner , Anemoner och ljuvliga Ranunkel. Framåt senvåren och sommaren bultar våra hjärtan lite extra för Pion, Blåklint och allt annat som visar upp sig ståtliga och granna.

Veckobukett, rosa krysantemum

Ju längre sommaren går ju större är chansen att vi tar in den ståtliga färgsprakande Solrosen tillsammans med kompisarna Zinnia och Rosenskära. När vardagslunken är tillbaka efter sommarens härligheter är det dags för Dahlia och Aster att skina i våra hem. Ju närmaren jul vi kommer desto svårare är det för oss att motstå den magnifika Amaryllsen och den mindre Hyacinten.

Vi har ett antal färdigbundna buketter i butiken, men om du vill säkra din så är det en god idé att beställa en i förväg. Då reserverar vi den åt dig så det bara är för dig att komma förbi och plocka med den hem!

Publicerad den Lämna en kommentar

Vilka blommor passar i buketter

Solros i trädgård

Det finns så otroligt många olika sorters blommor man kan odla. Dock är inte alla sorter lämpliga att använda till snitt. På fröpåsarna står det ibland om blomman rekommenderas att användas till snitt, om inte finns det mycket information på internet. Jag tycker ändå inte att man ska låta sig begränsas av just den informationen för det finns så mycket i vår natur som passar jättebra i buketter även om de inte är regelrätta snittblommor. Har du trädgård med träd kan till exempel grenar från träden passa fint att ta in redan under januari, då kan vi driva dem i blom tidigt för att använda i våra buketter. Annars är björnbär, hassel och ormbunkar jättefint att blanda in buketterna tillsammans med andra mer traditionella snittblommor.

Snittblommor, vilka ska man välja

Själv tycker jag att det är så svårt att välja vad jag ska odla. Dessvärre måste jag begränsa mig till sorterna jag kan odla, främst på grund av platsbrist.

Det finns vissa saker jag funderar kring när jag tar mina beslut

  • Vilka färger tycker jag om? Jag gillar alla färger nästan lika mycket. Både pastell och mer skrikiga färger tilltalar mig. Därför brukar jag ibland välja fröpåsar som kallas Mix. I dessa påsar får olika färger i samma påse. Ibland upplever jag tyvärr att det inte är så stor mix, utan en färg är dominant i påsen. Jag ser en tendens att jag ofta dras till vita och rosa sorter när jag handlar frön.
  • Hur hållbara förväntas blommorna att vara i vasen? När jag odlar mina blommor är det väldigt viktigt för mig att de verkligen håller när man tar in dem. Jag odlar för att sälja blommorna i min butik och därför vill jag ha så god hållbarhet som möjligt. Vissa sorter håller inte så länge, men då har jag aktivt valt dem ändå för att jag önskar just den blomsorten till ett speciellt tillfälle.
  • Önskar blommorna sol, skugga eller halvskugga? Mitt trädgårdsland där jag odlar blommor ligger halvt i skugga av ett valnötsträd. När jag väljer ut blomsorterna försöker jag fördela sorter som trivs i skugga och i sol.
  • Vilken form har blomman? När jag komponerar buketter brukar jag välja snittblommor med olika form. Någon med rund blomma, toppig, fluffig, småblommig och så vidare. Jag tycker att det bidrar till en mer livfull bukett. När jag odlar försöker jag få in detta tänk under planeringen.

Hoppas mina tankar kan hjälpa dig att välja vad du ska odla i år. Kanske vill du läsa om hur jag gör när jag odlar?

Publicerad den Lämna en kommentar

Odla snittblommor

I trädgårdslandet

Varför odla egna blommor?

Svaret på denna fråga ser nog olika ut för de flesta, men jag har klara anledningar till varför jag väljer att odla många av mina egna snittblommor. Eftersom jag inte använder mig av ett uppvärmt växthus odlar jag endast på friland under Sveriges varmare månader.

Långa transportsträckor

Som det ser ut idag kommer många av butikernas snittblommor långväga ifrån. Många av till exempel mina grossisters blommor kommer från Nederländerna och Kenya. Dock verkar det inte finnas några direkta studier om hur snittblomsodling påverkar miljön.

Bekämpningsmedel och dålig arbetsmiljö

Dessutom finns det ytterligare saker som en del kanske inte funderat så mycket på. Bland annat finns det bekämpningsmedel som används utanför EU, men som inte är tillåtna inom EU. Detta är svårt att kontrollera känner jag. Listan på negativa aspekter med importerade snittblommor kan byggas vidare med potentiellt otrygga anställningar och farliga arbetsmiljöer på grund av kemikalieanvändning.

Hur räcker tiden till för odling?

Det tar tid att odla från frö. Och det tar dessutom plats, fråga vilken hobbyodlare som helst. Redan tidigt på året måste man upplåta värdefull plats inomhus till de små krukorna med frön.

Jag bor i lägenhet i centrala Malmö och har varken takterrass eller balkong. Att odla blommor då kan verka väldigt knepigt. Till saken hör att jag (och min man) har en jättestor trädgård ungefär en timme från vår lägenhet. I denna trädgård odlar vi både snittblommor och ätbara grödor.

Tiden är värdefull

Redan i januari börjar jag förså några typer av blommor. De får bo hemma i alla soliga fönster tills de kan flytta ut. Detta tar ett par månader från frö till en planta som är stark nog att klara av att placeras i trädgårdslandet.

Från januari fram till april är det tid för att förså olika sorter. Dessutom får man inte glömma att de små grödorna måste skolas om och få nya större krukor under tiden som de växer sig starka. Detta tar en hel del tid, upplever jag. Och plats.

När vi kommer till ungefär maj månad kan vi i Skåne räkna med att ha frostfritt hela dygnet. Då är det dags för mig att flytta alla små krukor till deras kommande levnadsplats- trädgårdslandet. Detta tar tid, det är svårt att förflytta alla små krukor på ett praktiskt sätt.

Viktiga saker att ha när man vill odla snittblommor

  • En lämplig plats att arbeta på. Gärna ett bord där vi kan stå när vi sår. Jag använder halva hemmets matbord.
  • Ljusa fönster med sol. Vi har som tur är många av lägenhetens fönster så vi har sol under många timmar varje dygn
  • Extra belysning. Jag använder inte någon extra växtlampa, men har man inte möjlighet att låta de små plantorna stå i tillräckligt med solljus krävs extralampa. Eller om man håller till i källare eller andra mörka lokaler.
  • Krukor. Jag har ett lager av mindre krukor i plast. Dessa kan man använda säsong efter säsong. Vill man inte köpa krukor man man spara på vindruvsaskar, tomatburkar i plast eller använda gamla mjölkkartonger. Det viktiga är att det är hål i botten på dem.
  • Jord. Såjord säger en del, jag använder vanlig planteringsjord eller annan jord som jag av en händelse har hemma. Såjorden innehåller mindre näring än planteringsjorden. För mycket näring kan vara skadligt för de små plantorna, men det har jag inte märkt av.
  • Frö. Väl dina favoritblommor. Jag brukar välja sorter som är lätta att odla upp. Och för att ge mig själv lite stress i vardagen så väljer jag en del som även kräver lite mer. Det står på påsarna vilka förutsättningar just den sorten behöver. Läs lite om de sorter du är intresserad av för att se om de är lämpliga snittblommor.
  • Vatten. Man får akta så man inte övervattnar de små liven. Men de vill inte torka ut heller. En svår balansgång som med så mycket annat här i livet. Jag brukar vattna mina plantor genom att fylla ett fat med vatten och sedan ställa krukorna i vattnet. Då suger jorden upp vattnet underifrån. Dessutom inbillar jag mig att rötterna blir lite starkare då de måste söka sig mot vattnet. Jag sprayar även alla mina plantor varje dag. Då använder jag en vanlig sprayflaska och ger dem en dusch.
  • Plastfolie. För att inte krukan ska torka ut innan det kommit upp en liten planta har jag plastfolie på krukan. Då blir det som ett litet miniväxthus. Jag låter lite luft komma in under plasten. När plantan tittat upp ur jorden tar jag bort plasten.
  • Trädgårdsland. En plats där du sätter ut dina små blommor. Tänk på att vissa blommor kräver mycket sol medan andra önskar skugga eller halvskugga. Detta står ofta på påsen med frön.
  • Väv. Gör inte mitt nybörjarmisstag att bara sätta ut plantorna mitt under den stekande solen med vindar som skadade de små liven. Genom att skydda de små plantorna med väv kan du rädda många liv.
  • Plats för att avhärda plantorna. När vi haft våra små plantor i inomhusklimat är det ett alldeles för stort steg att sätta ut dem i landet permanent direkt. Låt dem komma ut succesivt en stund varje dag innan det är dags för den slutliga utflytten.

Mina generella tankar om odling

Jag tycker om att testa och improvisera och går sällan efter instruktioner. Det fungerar bra för mig. Ibland har man otur och något frö inte gror eller att man missar att vattna en dag och allt torkar ut. Ofta går det att rädda på något sätt. Annars brukar jag tänka att det ofta följer med så många frön i en påse att man har råd att misslyckas med några.

Jag använder inte något extraljus till mina plantor. Just nu när jag skriver detta har vi ett par månader bakom oss där elen varit rekorddyr. Ska jag ha igång massa lampor kommer jag behöva lägga på den kostnaden på mina slutliga produkter- alltså de snittblommor jag säljer i butiken.

Jag köper alltid frön av kända märken. Det spelar kanske inte någon roll, men jag vill gärna ha så stor grobarhet som möjligt i och med att jag behöver snittblommorna till min butik. Odlar man mest för skojs skull tror jag säkert att det går lika bra med lite billigare sorter. Grobarhet brukar stå på fröpåsen.

Jag använder aldrig några bekämpningsmedel på det jag odlar.

Publicerad den Lämna en kommentar

Gör din egen krans av Eukalyptus

Eukalyptuskrans på vitrinskåp

Eukalyptus är en väldoftande växt, med ursprung från Australien. Koalan äter denna ljuvligt doftande växlighet, men den är giftig för oss människor. Trots det hindras vi inte av att njuta av den, i till exempel denna vackra krans.

När eukalyptus torkar är den fortsatt vacker och därför passar den utmärkt i en krans. Kransen kan hängas både på dörr eller inomhus mot en vägg eller fönster. Häng med i beskrivningen nedan för att få tips om hur du kan bida din egen krans snabbt och lätt.

Du behöver Eukalyptus, sekatör, ståltråd och en stomme.

Detta behöver du

  • Stomme, av metall föreslår jag. Har du ingen färdig kan du forma en bit ståltråd till en cirkel.
  • Ståltråd, för att fästa materialet på kransen
  • Tråd, för att göra en ögla att hänga kransen i
  • Eukalyptus
  • Sekatör

Så här gör du din krans

Börja med att klippa din eukalyptus i mindre bitar. Bunta sedan ihop dem till små buketter. Antal stjälkar i var bukett kan du anpassa till hur tjock krans du vill ha. Ju större buketter, desto tjockare blir resultatet.

Gör små buntar av din eukalyptus. Då blir det lättare att arbeta, när du har förberett.

Fäst din ståltråd genom att vira den ett par varv runt stommen. Nu är du redo att börja fästa dina små buntar av eukalyptus på stommen. Fortsätt att fästa dina små buntar av materialet runt hela stommen. När du kommit varvet runt avslutar du genom att vira ståltråden ett par extra varv och fästa den.

Knyt fast din upphängningstråd i den ände du vill ska vara uppåt. Nu är det bara att välja var du ska hänga upp den!

Vill du kan du avsluta när du kommit halvvägs på stommen. Det blir även det väldigt snyggt!

Behöver du mer tips

Du har väl sett att vi har blomsterkurser här på Oxåker!? Kolla in hemsidan för att boka in dig på en kurs, vi har bland annat kurs där vi binder denna typ av kransar. Vi uppdaterar regelbundet vårt utbud, så håll utkik!

Publicerad den Lämna en kommentar

Blombutik

Stor färgglad bukett

Vi önskar våra kunder välkomna in i vår lilla men mysiga blombutik Oxåker Blomsterdekoration. Butiken ligger belägen på Nils Perssons Plan 7, i underbara Slottsstaden i centrala Malmö. Utanför går det stadsbussar vilket gör det lätt att ta sig till oss. Dessutom finns det många fina cykelvägar i stan, vilket bidrar till att butiken är lätt att besöka.

Vad kan man som besökare förvänta sig av vår blombutik

Vi strävar efter att vår blombutik alltid ska kännas varm och välkomnande för våra besökare. Då vi driver en blomaffär är färska snittblommor och arrangemang vår inriktning. De hindrar oss dock inte från att även tillhandahålla ett mindre sortiment av krukväxter, som varierar över tid. Dessutom älskar vi torkade material och arbetar således med detta i våra arrangemang.

Vad sker hos Oxåker Blomsterdekoration

Vi har öppet vår blomaffär över veckosluten. Ofta startar vi vår arbetsdag med att binda ett antal buketter som är färdiga för kunden att köpa med sig. Vi har ofta även lösa snittblommor som vi kan binda vackra buketter av, efter kundens önskemål.

Vi har ett stort arbetsbord som vi använder när vi har blomsterkurs. Här samlas vi tillsammans och skapar härliga blomstrande arrangemang och buketter. Är man intresserad av att gå en blomsterkurs uppdaterar vi regelbundet vår hemsida med det som erbjuds. Bokning sker enkelt via hemsidan.

Publicerad den Lämna en kommentar

Oxåker Blomsterdekoration

Felicia med buketter

Hur kom Oxåker Blomsterdekoration till

Idèn till Oxåker Blomsterdekoration föddes för länge sedan. Jag har så länge jag kan minnas drömt om att starta ett eget företag och jobba med något kreativt naturnära. När jag tänker tillbaka vill jag minnas att jag alltid haft ett intresse för blommor, växter och natur överlag. Det kan vara min far som till viss del har bidragit till min fascination för blommor. Från starten var det främst vilda växter som vi planterade hemma i barndomshemmets trädgård jag lärde mig om. Vi utforskade tillsammans de östgötska skogarna och besökte gamla ödehus där de övergivna trädgårdarna var fulla av blomstrande skatter. Jag fick tidigt lära mig namnen på det vi hittade och än idag ser jag tillbaka på de minnena med glädje.

Så småningom när jag blev äldre började jag mer och mer brinna för växter jag kunde förvandla till klassiska snittblommor och använda i en blombukett. Dock var inte florist det yrke jag valde direkt när jag blev vuxen. Jag tog en lång slingrig omväg genom både äldrevård och tandvård, utan att riktigt känna att jag hittade rätt. 

Vägen från allmänt intresse till att välja florist som yrke

Även om jag aldrig helt kände att jag hittat rätt i min roll som undersköterska eller tandsköterska jobbade jag med det i alldeles för många år. Jag visste innerst inne att det inte var det jag skulle ägna mig åt, men med ett fast jobb är det svårt att bara sluta och börja med något helt nytt.

Jag tror det var år 2015 och jag var fast bosatt i Oslo, Norge. Av en slump hittade jag en kurs i Blomsterdekoration på Folkuniversitetet och jag anmälde mig direkt.  Det var så himla kul och vi skapade buketter och arrangemang i långa rader. När den kursen var klar kände jag så starkt att det var blommor jag skulle jobba med, inte tandvård. Trots det dröjde det år innan jag tog tag i min dröm om en egen blomaffär.

Till slut träffade jag den kille som så småningom skulle bli min sambo och livspartner. Helt plötsligt var det inte alls svårt att följa drömmen mot ett nytt blomstrande liv. Som tur var så kom även han ursprungligen från Sverige och en dag hade vi fått nog av att jobba och slita med saker vi inte hade intresse för och i vi packade våra väskor och flyttade hem till Sverige. Vi landade i Malmö och helt plötsligt kändes det som jag hittat hem, trots att jag aldrig tidigare satt min fot i Malmö.

Innan flyttlasset åkte mot södra Sverige passade jag på att läsa alla universitetskurser jag kunde komma på, för att vara så förberedd jag kunde när det kom till att driva eget företag. Marknadsföring, ledarskap och ekonomi var ett par av de kurser jag tog mig genom. Väl i Sverige började jag en utbildning till florist och den gav mig de grunder jag såg mig behöva för att våga öppna min egen blombutik.

Att veta var man ska slå sig till ro

På ett sätt känns det som att Malmö inte är den stad som ligger närmast till hand att slå sig ner i. I alla fall inte om man är en utflyttad Linköpingsbo. Å andra sidan blev Malmö alldeles utmärkt för mig. I min plan för företagets framtid finns det nämligen en stadig punkt som jag döpt till Odla snittblommor. Som namnet avslöjar innebär det att jag ska odla så mycket av mina snittblommor jag kan. För att lyckas med odlingen behövs såklart någon form av odlingsyta, en yta som är svår att finna när man bor i en lägenhet i Malmös innerstad. Som tur är har jag en trädgård till mitt förfogande i Bromölla kommun. En timme bort från mitt hem kommer jag alltså lägga all min tid jag inte spenderar i butiken.

Malmö är en härlig stad och att välja var jag skulle leta butikslokal var riktigt svårt. Efter inte allt för mycket letande fick jag tag på en liten mysig lokal i underbara Slottstaden. Att jag fick den gjorde mig så glad och jag trivs som fisken i vattnet.

Vilket namn ska man egentligen välja

Av mina föräldrar fick jag namnet Felicia Oxåker. Efternamnet är så pass ovanligt att jag är en av fyra som heter det. Jag gjorde det lätt för mig när jag skulle döpa mitt älskade bolag – Oxåker Blomsterdekoration. Enkelt och unikt. Just Blomsterdekoration kändes naturligt, i och med att det inte bara är snittblommor i bukett och arrangemang jag vill ägna mig åt. Jag är en kreativ själ som behöver skapa även annat. Vem blir inte glad av att tänka på blommor som dekoration i alla möjliga kompositioner!

Efter att jag fick upp ögonen för möjligheten att jobba med blomster efter min kvällskurs där för många år sedan, önskar jag att alla som när en liten dröm om blommor ska få utlopp för sin kreativitet. Därför är en av mina viktigaste delar i företaget Blomsterkurs. Förhoppningsvis kan jag inspirera någon att följa sin dröm mot ett blommande liv!