Publicerad den Lämna en kommentar

Vilka blommor passar i buketter

Solros i trädgård

Det finns så otroligt många olika sorters blommor man kan odla. Dock är inte alla sorter lämpliga att använda till snitt. På fröpåsarna står det ibland om blomman rekommenderas att användas till snitt, om inte finns det mycket information på internet. Jag tycker ändå inte att man ska låta sig begränsas av just den informationen för det finns så mycket i vår natur som passar jättebra i buketter även om de inte är regelrätta snittblommor. Har du trädgård med träd kan till exempel grenar från träden passa fint att ta in redan under januari, då kan vi driva dem i blom tidigt för att använda i våra buketter. Annars är björnbär, hassel och ormbunkar jättefint att blanda in buketterna tillsammans med andra mer traditionella snittblommor.

Snittblommor, vilka ska man välja

Själv tycker jag att det är så svårt att välja vad jag ska odla. Dessvärre måste jag begränsa mig till sorterna jag kan odla, främst på grund av platsbrist.

Det finns vissa saker jag funderar kring när jag tar mina beslut

  • Vilka färger tycker jag om? Jag gillar alla färger nästan lika mycket. Både pastell och mer skrikiga färger tilltalar mig. Därför brukar jag ibland välja fröpåsar som kallas Mix. I dessa påsar får olika färger i samma påse. Ibland upplever jag tyvärr att det inte är så stor mix, utan en färg är dominant i påsen. Jag ser en tendens att jag ofta dras till vita och rosa sorter när jag handlar frön.
  • Hur hållbara förväntas blommorna att vara i vasen? När jag odlar mina blommor är det väldigt viktigt för mig att de verkligen håller när man tar in dem. Jag odlar för att sälja blommorna i min butik och därför vill jag ha så god hållbarhet som möjligt. Vissa sorter håller inte så länge, men då har jag aktivt valt dem ändå för att jag önskar just den blomsorten till ett speciellt tillfälle.
  • Önskar blommorna sol, skugga eller halvskugga? Mitt trädgårdsland där jag odlar blommor ligger halvt i skugga av ett valnötsträd. När jag väljer ut blomsorterna försöker jag fördela sorter som trivs i skugga och i sol.
  • Vilken form har blomman? När jag komponerar buketter brukar jag välja snittblommor med olika form. Någon med rund blomma, toppig, fluffig, småblommig och så vidare. Jag tycker att det bidrar till en mer livfull bukett. När jag odlar försöker jag få in detta tänk under planeringen.

Hoppas mina tankar kan hjälpa dig att välja vad du ska odla i år. Kanske vill du läsa om hur jag gör när jag odlar?

Lämna ett svar