Publicerad den Lämna en kommentar

Odla snittblommor

I trädgårdslandet

Varför odla egna blommor?

Svaret på denna fråga ser nog olika ut för de flesta, men jag har klara anledningar till varför jag väljer att odla många av mina egna snittblommor. Eftersom jag inte använder mig av ett uppvärmt växthus odlar jag endast på friland under Sveriges varmare månader.

Långa transportsträckor

Som det ser ut idag kommer många av butikernas snittblommor långväga ifrån. Många av till exempel mina grossisters blommor kommer från Nederländerna och Kenya. Dock verkar det inte finnas några direkta studier om hur snittblomsodling påverkar miljön.

Bekämpningsmedel och dålig arbetsmiljö

Dessutom finns det ytterligare saker som en del kanske inte funderat så mycket på. Bland annat finns det bekämpningsmedel som används utanför EU, men som inte är tillåtna inom EU. Detta är svårt att kontrollera känner jag. Listan på negativa aspekter med importerade snittblommor kan byggas vidare med potentiellt otrygga anställningar och farliga arbetsmiljöer på grund av kemikalieanvändning.

Hur räcker tiden till för odling?

Det tar tid att odla från frö. Och det tar dessutom plats, fråga vilken hobbyodlare som helst. Redan tidigt på året måste man upplåta värdefull plats inomhus till de små krukorna med frön.

Jag bor i lägenhet i centrala Malmö och har varken takterrass eller balkong. Att odla blommor då kan verka väldigt knepigt. Till saken hör att jag (och min man) har en jättestor trädgård ungefär en timme från vår lägenhet. I denna trädgård odlar vi både snittblommor och ätbara grödor.

Tiden är värdefull

Redan i januari börjar jag förså några typer av blommor. De får bo hemma i alla soliga fönster tills de kan flytta ut. Detta tar ett par månader från frö till en planta som är stark nog att klara av att placeras i trädgårdslandet.

Från januari fram till april är det tid för att förså olika sorter. Dessutom får man inte glömma att de små grödorna måste skolas om och få nya större krukor under tiden som de växer sig starka. Detta tar en hel del tid, upplever jag. Och plats.

När vi kommer till ungefär maj månad kan vi i Skåne räkna med att ha frostfritt hela dygnet. Då är det dags för mig att flytta alla små krukor till deras kommande levnadsplats- trädgårdslandet. Detta tar tid, det är svårt att förflytta alla små krukor på ett praktiskt sätt.

Viktiga saker att ha när man vill odla snittblommor

 • En lämplig plats att arbeta på. Gärna ett bord där vi kan stå när vi sår. Jag använder halva hemmets matbord.
 • Ljusa fönster med sol. Vi har som tur är många av lägenhetens fönster så vi har sol under många timmar varje dygn
 • Extra belysning. Jag använder inte någon extra växtlampa, men har man inte möjlighet att låta de små plantorna stå i tillräckligt med solljus krävs extralampa. Eller om man håller till i källare eller andra mörka lokaler.
 • Krukor. Jag har ett lager av mindre krukor i plast. Dessa kan man använda säsong efter säsong. Vill man inte köpa krukor man man spara på vindruvsaskar, tomatburkar i plast eller använda gamla mjölkkartonger. Det viktiga är att det är hål i botten på dem.
 • Jord. Såjord säger en del, jag använder vanlig planteringsjord eller annan jord som jag av en händelse har hemma. Såjorden innehåller mindre näring än planteringsjorden. För mycket näring kan vara skadligt för de små plantorna, men det har jag inte märkt av.
 • Frö. Väl dina favoritblommor. Jag brukar välja sorter som är lätta att odla upp. Och för att ge mig själv lite stress i vardagen så väljer jag en del som även kräver lite mer. Det står på påsarna vilka förutsättningar just den sorten behöver. Läs lite om de sorter du är intresserad av för att se om de är lämpliga snittblommor.
 • Vatten. Man får akta så man inte övervattnar de små liven. Men de vill inte torka ut heller. En svår balansgång som med så mycket annat här i livet. Jag brukar vattna mina plantor genom att fylla ett fat med vatten och sedan ställa krukorna i vattnet. Då suger jorden upp vattnet underifrån. Dessutom inbillar jag mig att rötterna blir lite starkare då de måste söka sig mot vattnet. Jag sprayar även alla mina plantor varje dag. Då använder jag en vanlig sprayflaska och ger dem en dusch.
 • Plastfolie. För att inte krukan ska torka ut innan det kommit upp en liten planta har jag plastfolie på krukan. Då blir det som ett litet miniväxthus. Jag låter lite luft komma in under plasten. När plantan tittat upp ur jorden tar jag bort plasten.
 • Trädgårdsland. En plats där du sätter ut dina små blommor. Tänk på att vissa blommor kräver mycket sol medan andra önskar skugga eller halvskugga. Detta står ofta på påsen med frön.
 • Väv. Gör inte mitt nybörjarmisstag att bara sätta ut plantorna mitt under den stekande solen med vindar som skadade de små liven. Genom att skydda de små plantorna med väv kan du rädda många liv.
 • Plats för att avhärda plantorna. När vi haft våra små plantor i inomhusklimat är det ett alldeles för stort steg att sätta ut dem i landet permanent direkt. Låt dem komma ut succesivt en stund varje dag innan det är dags för den slutliga utflytten.

Mina generella tankar om odling

Jag tycker om att testa och improvisera och går sällan efter instruktioner. Det fungerar bra för mig. Ibland har man otur och något frö inte gror eller att man missar att vattna en dag och allt torkar ut. Ofta går det att rädda på något sätt. Annars brukar jag tänka att det ofta följer med så många frön i en påse att man har råd att misslyckas med några.

Jag använder inte något extraljus till mina plantor. Just nu när jag skriver detta har vi ett par månader bakom oss där elen varit rekorddyr. Ska jag ha igång massa lampor kommer jag behöva lägga på den kostnaden på mina slutliga produkter- alltså de snittblommor jag säljer i butiken.

Jag köper alltid frön av kända märken. Det spelar kanske inte någon roll, men jag vill gärna ha så stor grobarhet som möjligt i och med att jag behöver snittblommorna till min butik. Odlar man mest för skojs skull tror jag säkert att det går lika bra med lite billigare sorter. Grobarhet brukar stå på fröpåsen.

Jag använder aldrig några bekämpningsmedel på det jag odlar.

Lämna ett svar