Dekorativ halloweenpumpa

Dekorativ Halloweenpumpa

Dekorativ halloweenpumpa

Pumpa är både ett fantastiskt livsmedel, och en halloweenpumpa är även superfin inredningsdetalj. Hela pumpan går faktiskt att äta, både fruktkött, skal och kärnorna. Förutom att pumpan har en god smak så är den toppen i alla möjliga former av tillredning- stek, koka eller baka med den.

Eftersom detta inte är en matlagningsblogg kommer vi nedan fokusera mer på hur vi kan använda pumpan som inredning och dekoration!

Färgsprakande dekoration

Pumpan i sig själv är vacker i sitt orange färgsprakande skal. Bara man ser en pumpa så börjar tankarna på höst och halloween komma, i alla fall är det så för oss på Oxåker.

När höstens mörker griper tag om vårt avlånga land kan inomhuspyssel vara på sin plats. Om tiden och lusten finns, rekommenderar Oxåker att karva ur pumpan och sedan fylla dem med vackra snittblommor. Detta tycker vi är ett perfekt sätt att ta vara på snittblommor med lite kortare stjälk.

Läs vidare för tips på hur man kan skapa en glödande och vacker dekoration till höstens högtid, Halloween.

Dekorativ halloweenpumpa
Dekorativ halloweenpumpa

Så här gör du din blomsterfyllda halloweenpumpa:

  • Välj ut den pumpa du tycker passar bäst i storlek
  • Skär av ett lock och lägg åt sidan. Karva sedan ur allt fruktkött ur pumpan. Den klassiska “Halloweenpumpan” kan man äta, så ta till vara på fruktköttet och kärnorna om du vill.
  • När man öppnat upp pumpan och syre komem ri kontakt med innanmätet finns en risk att det möglar. Därför är det viktigt att rengöra både utvändigt och invändigt, förslagsvis med ättiksprit. Detta kan förlänga hållbarheten.
  • Lägg ett block stickmassa i blöt, låt den sjunga till botten själv. Om du pressar ner stickmassan under vattenyta sugs inte vattnet upp och det stannar kvar luft i massan.
  • Skär till din bit med stickmassa så den passar inne i pumpan. Lägg för extra säkerhet den blöta stickmassan i en plsatpåse inna du trycker ner den i pumpan.
  • Ta bort eventuellt fruktkött från locket du skar ut, tvätta av denna del med ättika med.
  • För att använda locket i dekorationen behöver du nu sätta fast det i stickmassan Använd till exempel tjock ståltråd eller bitar från en av de hårda blommornas stjälk för att göra “ben” som du sedan sticker in i både lock och stickmassa.
  • Ta fram dina snittblommor, som du förslagsvis har låtit stå och vattendra ett dygn innan. Innan du sticker i blommorna i stickmassasn, snitta stjälkarna med en ren och vass kniv. Detta för att blomman ska få bäst förutsättningar att dricka vatten.
  • Denna dekoration är jättefin att duka med. Men tänk på att det finns en risk för att själva pumpan möglar. Låt gärna pumpan stå på ett fat eller liknande för att skydda känsliga ytor. Om du har möjlighet kan du med fördel placera din dekoration svalt, det är bra både för pumpan och för blommorna i.

Om du vill dekorera din halloweenpumpa tillsammans med oss på Oxåker är du välkommen att boka in en mysig kurs, där vi just kommer göra en Blomsterfylld pumpa.